نام دیگری که برای پمپ آزمایشگاهی دو دیافراگمی بادی در نظر گرفته می شود AODD است. این مدل از پمپ آزمایشگاهی معمولاً انتخاب اول آزمایشگاه ها است چون دارای سیستم منعطفی بوده و به نوبه خود مزایای زیادی دارد.
یکی از مهمترین مزایای پمپ آزمایشگاهی دو دیافراگمی بادی این است که نیازی به انرژی الکتریکی ندارد. این مدل از پمپ ها در زمان کار با مایعات قابل اشتعال گزینه خوبی محسوب می شوند و سطح ایمنی که برای آنها در نظر گرفته شده است، مناسب با محیط اشتعال زا بوده و امتیاز خوبی کسب کرده است. این مدل از پمپ آزمایشگاهی هیچ جرقه یا عامل اشتعال زایی نداشته و در صورتی که فکر می کنید قرار است از سیالات آتش گیر استفاده کنید، شک نداشته باشید که بهترین انتخاب شما پمپ آزمایشگاهی دو دیافراگمی بادی محسوب می شود.
یکی از موضوعاتی که دانستن آن خالی از لطف نیست اینکه بسیاری از پمپ های شیمیایی شرایط برای پمپاژ هوا ندارند و به طور کلی از مایع برای خنک کردن خود استفاده می کنند و واضح است که چنین پمپ هایی سریعاً داغ شده و احتمال کارکرد نادرست برای آنها بسیار زیاد است. در خصوص پمپ آزمایشگاهی دو دیافراگمی بادی شرایط متفاوت است به طوری که این پمپ حتی بدون نیاز به مایع عملیات پمپاژ را در سطح خشک انجام می دهند و دستگاه داغ نشده و درگیر آسیب نمی شود.
از دیگر ویژگی های جالب این پمپ ها به این صورت است که برای هواگیری نیاز به هیچ اقدام دستی نبوده و هواگیری به صورت خودکار صورت می گیرد. اگر دقت کرده باشید در پمپ های پروانه ای نیاز است که پمپ با مایع پر شود اما در پمپ آزمایشگاهی دیافراگمی دو بادی، چنین چیزی نیاز نبوده و پمپاژ به صورت دقیق و درست صورت می گیرد. در واقع این امکان وجود دارد که تیوب های پمپ از هوا پر باشد اما پمپ بتواند بدون مشکل عملیات مکش را انجام دهد و پروسه هواگیری به خوبی صورت بگیرد.
موضوع دیگر در خصوص فشار خروجی سیالات در پمپ آزمایشگاهی دو دیافراگمی است که نسبت مستقیمی با فشار ورودی دارد. در واقع میزان فشار ورودی قابل تنظیم بوده و شرایط برای کم و زیاد کردن آن وجود دارد. از سوی دیگر سرعت انتقال سیالات نیز در این مدل پمپ ها تا حدود زیادی بر اساس والو سوزنی مشخص می شود. هرچه فشار هوا کمتر باشد سرعت عمل پمپاژ نیز کمتر خواهد بود.قیمت پمپ آزمایشگاهی در مدل های مختلف با هم فرق دارد.
پمپ آزمایشگاهی دنده ای، در لیست پمپ های جابجایی مثبت قرار دارد و دارای یک سری چرخ دنده های در هم قفل شده هستند و حجم ثابتی از سیالات را به واسطه پمپاژ دورانی جابجا می کنند. این پمپ ها با کمترین تکانه و لرزش نسبت به سرعت چرخ دنده هایی که در حال چرخش پمپ هستند، عملیات جریان سیال را دنبال می کنند.
سیال در محفظه پمپ محصور می شود و در بخش دهانه پمپ نیز مکشی ایجاد می شود. زمانی که سیال در پمپ کشیده می شود، داخل حفره محل قرارگیری چرخ دنده ها محصور می شود و به سمت دهانه خروجی هدایت می شود. پمپ آزمایشگاهی دنده ای معمولاً در دو داخلی و خارجی طراحی شده اند. در صورتی که مدل خارجی مدنظر باشد، از دو چرخ دنده یکسان استفاده می شود که در هم قفل شده اند و دارای شافت های جداگانه ای هستند. یکی از چرخ دنده ها به واسطه موتوری به حرکت در می آید و چرخ دنده هرزگرد دیگر وادار به حرکت می شود. گاه نیز دیده می شود که هر دو شفت با موتورهای جداگانه ای حرکت می کنند. شافت ها به بلبرینگ ها در دو سمت پوشش پمپ قرار می گیرند.
نوع دیگر پمپ آزمایشگاهی دنده ای داخلی است که تفاوت آن با نوع خارجی در سایز دو چرخ دنده است به طوری که چرخ دنده های این مدل از پمپ ها اندازه های متفاوتی دارند و یکی از چرخ دنده ها در داخل دیگری قرار دارد. چرخ دنده بزرگتر دارای یک سری دندانه است که از داخل بیرون زده شده اند. درون این چرخ دنده یک بخش کوچک تری وجود دارد که خارج از مرکز قرار می گیرد.
این طراحی به صورتی است که دندانه های چرخ دنده کوچکتر به صورت مقطعی و نوبتی به چرخ دندانه های بزرگ قفل می شود. این دستگاه دارای یک پتینسون و غلاف متصل به هم دارد به طوری که چرخ دنده ها را در جای خود قرار می دهند. در پمپ دنده ای داخلی قسمت هلالی شکلی نیز وجود دارد که عملیات درزگیری را انجام می دهد.
پمپ آزمایشگاهی سرنگی همانطور که اسمش مشخص است برای جریان سیال از سرنگ استفاده می کند. در این مدل از پمپ ها یک سرنگ شیشه ای وجود دارد که قابل جدا شدن و تعویض است. معمولاً سرنگ هایی که برای پمپ آزمایشگاهی استفاده می شود از نوع پیچی است تا به درستی در مکان مناسب فیکس شود و جداسازی آن به سادگی صورت بگیرد. یک پلانجر بر روی پمپ آزمایشگاهی وجود دارد که سرنگ روی آن قرار می گیرد و عقب و جلو کشیده می شود. این قطعه در پمپ ها از نظر ظاهر و ابعاد با هم فرق دارند اما ساز و کار یکسانی برای آنها تعریف شده است. معمولاً دقت سرنگ شیشه ای به نسبت مدل های پلاستیکی آن بیشتر است و بیشتر در پمپ آزمایشگاهی استفاده می شود.
یکی از مزایای مهمی که در خصوص پمپ سرنگی آزمایشگاهی وجود دارد، اینکه برای حجم مایع کم مناسب است و در همینطور برای مایکرو سیالات گزینه خوبی محسوب می شود. بسیاری از پمپ ها این توانایی را دارند که از سرنگ هایی که حجم متفاوت دارد، استفاده مایند. در واقع میزان سیال بر اساس حجم سرنگ انتخاب می شود و هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
یکی دیگر از ویژگی های پمپ آزمایشگاهی سرنگی این است که شرایط برای عقب کشیدن سرنگ فراهم است به طوری که می تواند جریان حرکت سیال را به برعکس نماید. این مدل از پمپ ها کنترل خوبی روی میزان جریان سیال دارند.
یکی از مشکلاتی که می توان به پمپ آزمایشگاهی سرنگی نسبت داد اینکه این مدل از پمپ ها ثبات مشخصی در سرعت پایین انتقال سیال ندارند و حجم جریان هم به حجم سرنگ انتخابی محدود می شود بنابراین اگر حجم سیال بیشتر از اندازه بزرگترین سرنگ باشد، دیگر پمپ آزمایشگاهی سرنگی گزینه مناسبی نخواهد بود.
پمپ خلاء آزمایشگاهی
پمپ خلاء آزمایشگاهی یک ابزار بسیار قدرتمند است. ساز و کار این پمپ آزمایشگاهی به صورتی است که مولکول های هوا را از یک محفظه مشخص آب بندی شده تخلیه می کند و سپس یک فشار منفی یا خلاء نسبی ایجاد می کند. اگر به تاریخچه این مدل از پمپ آزمایشگاهی دقت کنیم به سال 1650 میلادی باز می گردد و فردی به نام اتو وان آزمایشی بر روی نیمکره ماگدبورگ انجام داد که توانست در کشف پمپ آزمایشگاهی از نوع خلاء نتیجه خوبی کسب نماید. پمپ های خلاء دارای اتاقک ها و روش های عملیاتی مختلفی هستند و از این رو می توانند طیف گسترده ای از سیستم های ایجاد خلاء را فراهم سازند.
گاه برای انجام یک کار مشخص نیاز به تعداد بیشتری پمپ است که خوشبختانه پمپ خلاء هم به صورت سریال و هم به صورت موازی در کنار هم قرار می گیرند و برنامه مورد نظر روی آنها اجرا می شود.
در صورتی که از پمپ جابجایی مثبت استفاده شود مقداری گاز از دهانه ورودی به کانال خروجی منتقل می شود و یک میزان بسیار محدود خلاء تولید می شود. معمولاً در چنین شرایطی محدودیت های مکانیکی مطرح است به طوری که پمپ ها تنها این امکان را دارند که یک سطح خلا محدود ایجاد نماید. در صورتی که نیاز به خلاء بالاتری باشد باید از پمپ های دیگری استفاده کرد.
دستیابی به خلاء بالا کار ساده ای نیست در واقع برای اینکه یک مواد به خلاء برسد نیاز به یک سطح واکنش خاصی است. در واقع وقتی تبخیر صورت می گیرد گازهایی که قبلاً جذب شده اند، به سمت پر کردن خلاء می روند و این رویه سبب می شود تا خلاء دلخواه ایجاد نشود و مشکلاتی فراهم سازد. قیمت پمپ خلاء آزمایشگاهی به نسبت سایر مدل ها کمی بالاتر است چون از حساسیت بیشتری برخوردار است.
پمپ وکیوم آزمایشگاهی در مدل ها و حالت های مختلفی از قبیل سری و موازی هستند که در کنار هم قابلیت کار دارند. در برخی از کارها نیاز است که چندین پمپ آزمایشگاهی در کنار هم قرار بگیرند. رسیدن به سطح وکیوم بالا کار ساده ای به نظر نمی رسد و نیاز به واکنش های زیادی است.
پمپ آزمایشگاهی وکیوم در مدل های مختلفی عرضه شده است. یکی از مدل ها مشهور به پمپ وکیوم آزمایشگاهی جاذب است. این پمپ ها انواع مولکول های اکسیژن را متراکم می سازند به طوری که از سطح داخلی محفظه حذف شوند. پمپ های خلاء یا وکیوم از نظر ساختار به دو دسته وکیوم آبی و وکیوم روغنی تقسیم می شوند. سیستم خنک کننده به کار رفته در این پمپ ها تفاوت اصلی آنها محسوب می شود. در واقع در پمپ وکیوم آبی از آب برای خنک سازی محفظه و در پمپ های وکیوم روغنی از روغن و هوا برای عملیات خنک سازی مخزن داخلی استفاده می شود.