پمپ دنده ای یا پمپ غلیظ کش که با بسیاری از نام های دیگر مانند پمپ قیر، پمپ عسل کش و یا پمپ مایعات غلیظ در بازار شناخته می شود، از انواع پمپ های جابجایی مثبت است. پمپ دنده ای کوچک دارای یک یا چند چرخ دنده است و این پمپ معمولا به منظور انتقال و پمپاژ مایعات با ویسکوزیته بالا مورد استفاده قرار می گیرد. عملکرد پمپ های دنده ای به این صورت است که حجم و مقدار ثابتی از سیال مورد نظر را با استفاده از دنده های موجود در چرخ دنده ها، محصور می کند. پس از آن یک محیط خلا به وجود می آید و به صورت چرخشی، عمل پمپاژ انجام می شود. در واقع پمپ دنده ای کوچک با استفاده از شکل دنده ها و نحوه قرار گیری آنها، عمل انتقال سیالات را انجام می دهد. پمپ غلیظ کش یا دنده ای در انواع الکتروپمپ های دوار قرار می گیرد و کاربرد بسیاری در صنایع مختلف به منظور جابجایی و انتقال مایعات غلیظ و با ویسکوزیته بالا دارد. این نوع پمپ ها معمولا دارای ساختار ساده ای می باشند و اجزای تشکیل دهنده آن محدود است. بنابراین یکی از مزیت های این نوع پمپ ها، محدود بودن اجزای تشکیل دهنده آن است که باعث می شود تا قیمت خرید پمپ دنده ای و هزینه ها نگهداری آن نیز کمتر باشد. همچنین شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مطالعه پمپ کمپرسور کوچک بپردازید.
عملکرد و نوع کارکرد پمپ دنده ای کوچک بر اساس دبی کمتر به همراه جریان یکنواخت و یا دبی بیشتر با جریان غیر یکنواخت است. عملکرد پمپ های دنده ای همچنین بر اساس نوع دنده های داخلی و خارجی می باشد. در واقع این نوع پمپ ها با استفاده از حرکات دورانی دو چرخ دنده کار می کند. چرخ دنده ها می توانند به صورت خارجی و تماس بیرونی و در جهت خلاف ساعت و یا هم جهت با آن عمل کنند. همچنین حرکت دورانی دنده ها می تواند به صورت داخلی و یک چرخ دنده کوچک درون یک چرخ دنده بزرگ باشد. حرکت چرخ دنده ها و تعداد دنده های آن ها می تواند بر روی دبی و جریان تاثیر داشته باشد. سطح دنده های دو چرخ دنده هنگام کار، به صورت مداوم با هم درگیر و در بازه ای دیگر از یکدیگر جدا می شوند. هنگامی که چرخ دنده ها با هم درگیر می شوند، فضایی که بین آنها وجود دارد بسیار کم و به صفر می رسد. در نتیجه این حرکت، سیال به سمت اطراف و به صورت پرفشار می رود. علاوه بر این هنگامی که چرخ دنده ها از یکدیگر جدا می شوند، قسمت پشت دنده ها باز شده و سیال به منظور مکش آماده می شود. تاثیر تعداد دنده ها در عملکرد پمپ غلیظ کش به این صورت است که هر چقدر تعداد دنده ها بیشتر باشد، مراحل پمپاژ و مکش بیشتر می شود و در نتیجه جریان مایعی که قرار است پمپاژ شود، یکنواخت تر خواهد شد. مقدار سیال پمپاژ شده نیز با یکنواخت شدن جریان، کمتر می شود.
پمپ های دنده ای در دو نوع دنده داخلی و دنده خارجی تولید و در بازار عرضه می شود؛ پمپ های غلیظ کش از نوع دنده خارجی، دارای دو عدد دنده یکسان است که هر کدام دارای شفت مجزا می باشند. یکی از این چرخ دنده ها به موتور الکتریکی دستگاه متصل است که حرکت آن باعث حرکت چرخ دنده دیگر می شود. بلبرینگ ها نیز در دو قسمت پمپ و متناسب با نیروهای ورودی و خروجی قرار دارند. پمپ غلیظ کش یا دنده ای از نوع دنده خارجی دارای سه مدل چرخ دنده می باشد که شامل چرخ دنده های مارپیچ، سوزنی و هرینگبون است. پمپ های دنده خارجی دارای طراحی ساده و کوچکی هستند و همچنین سایز ثابتی دارند. این نوع پمپ دنده ای کوچک بر خلاف ظاهر آن، دارای عملکرد مناسبی بوده و باعث انتقال مایعات با دبی بالایی می شود. علاوه بر این این نوع از پمپ های دنده ای به منظور استفاده در موارد هیدرولیکی و پیچیده بسیار مناسب بوده و از نوع پمپ های برگشت پذیر می باشد. این پمپ ها بایستی متناسب با غلظت سیال انتخاب شوند. اما توانایی انتقال و پمپاژ انواع مایعات و سیالات رقیق و غلیظ را دارند. میزان بازدهی و توان پمپ های دنده ای بر اساس روان بودن چرخ دنده ها و سرعت آنها تعیین می گردد. پمپ غلیظ کش از نوع دنده داخلی دارای دو چرخ دنده از نوع سوزنی بوده که ابعاد آنها با یکدیگر متفاوت است. عملکرد این نوع پمپ دنده ای مانند نوع دنده خارجی است با این تفاوت که چرخ دنده ها دارای سایز یکسانی نبوده و یک چرخ دنده درون دیگری قرار دارد. چرخ دنده بزرگتر که با عنوان روتور شناخته می شود، به صورت داخلی قرار دارد. دنده های این نوع چرخ دنده، در سمت داخلی طراحی و تولید می شود. در چرخ دنده بزرگ یک چرخ دنده کوچکتر قرار دارد و دندانه های آنها به صورتی طراحی می شوند که در یک نقطه با یکدیگر درگیر می شوند. چرخ دنده کوچک به وسیله یک بوشینگ و پینیون نگهداری می شود. در این نوع پمپ دنده ای، یک فاصله انداز وجود دارد و فضای خالی که به وسیله محورهای غیر هم راستا در چرخ دنده ها به وجود می آید را پر می کند. علاوه بر این، این قسمت باعث آب بندی بخش های خروجی و ورودی پمپ نیز می شود. این نوع از پمپ غلیظ کش یا دنده ای در صنایع هیدرولیک و همچنین به منظور انتقال مواد شیمیایی و مایعات با غلظت بالا کاربرد فراوانی دارند. همچنین پمپ های دنده داخلی خودمکش بوده و دارای جریان یکنواختی می باشد. پمپ دنده ای کوچک از نوع دنده داخلی می تواند در دو جهت چرخش داشته باشد و برای پر و خالی کردن مخزن مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین تعمیر و نگهداری این نوع پمپ ها به راحتی انجام می شود. کاریز پمپ پایا مفتخر است تا تمام اطلاعات مورد نیاز پمپ آنتک را در اختیار شما قرار دهد.
بدنه پمپ دنده ای کوچک معمولا از جنس چدنی می باشد و اجزای داخلی این پمپ نیز متناسب با نوع کاربری می تواند از جنس استنلس استیل و یا فولادی باشد. تعداد اجزای تشکیل دهنده پمپ غلیظ کش کم است اما می تواند عملکرد و بازدهی آن مناسب بوده و می تواند حجم دقیقی از سیال را منتقل و پمپاژ کند. یکی از قسمت های مهم این نوع پمپ ها، هوزینگ است که وظیفه آن نگهداری سیال در بخش های ورودی و خروجی بوده و همچنین چرخ دنده ها نیز در این قسمت قرار می گیرند. ابعاد این بخش از پمپ غلیظ کش به گونه ای طراحی می شود که با سطوح خارجی دنده های چرخ دنده مماس باشد. به این گونه در پمپ نشتی به وجود نمی آید و عملیات مکش به خوبی انجام می شود. دو عدد چرخ دنده نیز درون پمپ دنده ای وجود دارد که با توجه به نوع آن ابعاد دو چرخ دنده می تواند با هم برابر و یا متفاوت باشد. این چرخ دنده ها دارای دنده هایی برنده می باشند و با اتصال به شفت به حرکت در می آیند. شفت نیز قسمت دیگری است که با اتصال به موتور، باعث حرکت چرخ دنده ها می شود. تعداد کم اجزای تشکیل دهنده پمپ غلیظ کش یا دنده ای یکی از مزیت های این نوع پمپ ها محسوب می شود. چرا که باعث می شود تا قیمت آن نسبت به سایر پمپ ها کمتر باشد و همچنین هزینه های مربوط به تعمیر و یا نگهداری آن نیز کاهش می یابد.
پمپ دنده ای کوچک به منظور جابجایی و پمپاژ سیالات و مایعاتی به کار برده می شود که دارای ویسکوزیته بالایی هستند و غلظت زیادی دارند. این نوع پمپ ها معمولا از جنس فولاد ضد زنگ و یا آلیاژهای مقاوم مانند استنلس استیل می باشد، بنابراین می تواند برای پمپاژ سیالات خورنده مانند سدیم هیدروکسید، فریک کلراید و... مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این ابعاد چرخ دنده های پمپ غلیظ کش به گونه ای است که باعث می شود تا این نوع پمپ گزینه مناسبی برای پمپاژ و انتقال مایعات ساینده و همراه با قطعات ریز و جامد باشد. این محصول در موقعیت هایی به کار برده می شود که به اندازه گیری دقیق و یا فشار خروجی بالایی نیاز است. در صنایع و کارخانه هایی مانند تولید چسب، روغن، صنایع غذایی، رزین ها، رنگ ها و... از این پمپ استفاده فراوانی می شود. علاوه بر این نوع دنده خارجی پمپ دنده ای در صنایع مختلفی مانند صنایع کشاورزی، صنایع پلیمری، هیدرولیکی، شیمیایی و... مورد استفاده قرار می گیرد. پمپ غلیظ کش همچنین در صنایع ماشین آلات، باربری و... نیز به کار برده می شود. تراکتور نیز از جمله وسایل حمل و نقل و نقلیه ای هستند که از پمپ های دنده ای خارجی استفاده می کند. علاوه بر این به منظور انتقال و پمپاژ سیالاتی چون قیر، انواع روغن ها، صابون ها و... از این نوع پمپ استفاده می شود. در استفاده از پمپ غلیظ کش یا دنده ای بایستی به نکات مختلفی توجه داشت. یکی از این نکات روغن کاری مناسب این پمپ است. این نوع پمپ ها نباید به صورت خشک و بدون روغن کاری کار کنند. چرا که در صورت وجود روغن چرخ دنده ها بهتر کار می کنند.
در صنعت، استفاده از پمپها برای انتقال سیالات از جمله مرسومترین فرآیندها است. هر چند که برای هر کاربردی نوع مشخصی از پمپ مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله، به معرفی پمپ دنده ای کوچک پرداخته خواهد شد. همچنین، عملکرد و مزایای استفاده از این نوع پمپ بررسی خواهد شد. عملکرد پمپ دنده ای کوچک عملکرد پمپ دنده ای کوچک بسیار ساده است؛ در این نوع پمپ، دو دنده به صورت همزمان در حرکت میباشند که توسط یک موتور به چرخش در میآیند. با این حرکت، موادی که باید جابجا شوند به داخل پمپ میروند و با چرخش دندهها به سمت خروجی پمپ منتقل میشوند.
در صنایع مختلف میتوان به مزایای استفاده از پمپ دنده ای کوچک در صنایع مختلف اشاره کرد. به عنوان مثال:
ابعاد کوچک و وزن سبک:
پمپ دنده ای کوچک به دلیل ابعاد کوچک و وزن سبک، امکان استفاده در فضاهای کوچک را فراهم میکند. همچنین، به دلیل وزن کم، حمل و نقل آن به سادگی انجام میشود. خطای جریان کمتر: این پمپ به دلیل هماهنگی بین دندهها، خطای جریان کمتری نسبت به سایر پمپها دارد.
سرعت و دبی جریان بالاتر:
با دو دنده که به صورت همزمان کار میکنند، پمپ دنده ای کوچک سرعت و دبی جریان بالاتری نسبت به سایر انواع پمپ دارد و برای انتقال مواد با دبی بالا بسیار مفید است. قابلیت اعتماد:
این پمپ بسیار قابل اعتماد است و به دلیل ساختار ساده، در صورت استفاده درست، به مدت طولانی قابل استفاده میباشد.
کارایی بالا:
پمپ دنده ای کوچک به دلیل کارایی بالا و همچنین هماهنگی بین دنده ها، برای انتقال مواد با دبی بالا، خصوصا در صنایع پتروشیمی، نفت و گاز و خودروسازی بسیار مفید است. نکات قابل توجه در انتخاب و نصب پمپ دنده ای کوچک در انتخاب و نصب پمپ دنده ای کوچک، باید به برخی نکات قابل توجه توجه کرد.برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید پمپFIMARS میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
به طور کلی، این نکات عبارتند از: انتخاب پمپ مناسب: با توجه به نیازهای خود، باید پمپ مناسب را انتخاب کنید. باید به ویژگیهای پمپ همچون دبی، فشار، ابعاد، مصرف انرژی و قابلیت تنظیم دبی توجه کنید.
نصب در محل مناسب:
پمپ دنده ای کوچک باید در محل مناسبی نصب شود. باید از فضای کافی برای نصب پمپ، دسترسی به پمپ برای تعویض و نگهداری و امنیت پمپ در محل نصب اطمینان حاصل شود.
مراقبت و نگهداری:
برای بهرهبرداری بهینه از پمپ دنده ای کوچک، باید به مراقبت و نگهداری آن توجه کنید. این شامل تعویض روغن، تمیز کردن فیلترها و بررسی وضعیت پمپ برای از بین بردن خرابیهای پتانسیلی میشود.
آموزش و استفاده بهینه:
برای بهرهبرداری بهینه از این پمپ، باید کاربرد آن را به درستی بشناسید و به کاربران آموزش دهید که چگونه از آن استفاده کنند. همچنین، باید به تنظیم و کالیبره کردن پمپ برای بهینه سازی عملکرد آن توجه کنید.
با توجه به پیشرفتهای اخیر در تکنولوژی پمپ دنده ای کوچک، میتوان از این پمپ در صنایع مختلف به عنوان یکی از بهترین راه حلها برای انتقال مواد استفاده کرد. با پیشرفتهایی که در تکنولوژی پمپ دنده ای کوچک ایجاد شده است، میتوان انتظار داشت که در آینده، استفاده از این نوع پمپ در صنایع مختلف بیشتر شود.