سنسور کلر یکی از مهمترین سنسورهایی است که برای صنایع مختلف استفاده شده و به طور کلی هدف اصلی آن بررسی کلر آب است. زمانی که سطح کلر مورد در آب تغییر کند احتمال اینکه به محصول صدمه وارد شود بسیار زیاد است. در واقع زیاد بودن کلر دردسرهای زیادی ایجاد می شود و کلر نیز باعث زنده ماندن باکتری ها و میکروب ها می شود. معمولاً سنسور کلر در استخرها کاربرد دارد و سبب کنترل و ثابت نگه داشتن سطح کلر می شود.
حال قصد داریم در خصوص عملکرد سنسور کلر صحبت کنیم. روشی که سنسور کلر از آن برای اندازه گیری کلر استفاده می شود مشهور به پتانسیواستات است. به طور کلی این سیستم ها به صورت دو تا سه الکترودی طراحی می شوند و معمولاً مدل هایی که دارای سه الکترود هستند به نسبت دو الکترود مزایای بیشتری دارند. در این سیستم ها نیاز است که الکترودهای کاری پلاریزه شوند و این موضوع، بخش مهمی از کار محسوب می شود. در واقع کوچک بودن الکترودها اهمیت زیادی در اندازه گیری درست دارد و سبب می شود سبب می شود که سرعت پلاریزاسیون بسیار کاهش یاب. عملکرد سنسور کلر به این صورت است که در ابتدا سطح الکترودها پلاریزاسیون می شود . پس از اینکه این عملیات تکمیل شد، سنسور آماده می شود تا اندازه گیری درستی داشته باشد. زمانی که کلر با الکترود کار تماس پیدا کرد، شرایط پلاریزاسیون ها تغییر می کند. روشی که در عملکرد سنسور کلر استفاده می شود پتانسیواستات است که سبب می شود پتانسیل بین الکترود کار و مرجع ثابت نگه داشته شود. از سوی دیگر بین الکترود کار و مرجع جریانی وجود دارد که سبب ثابت نگه داشتن موقعیت می شود. این سنسور به صورتی کار می کند که در کنار بررسی میزان کلر آب سبب می شود که Ph نیز سنجیده شود تا تغییرات موجود به دقت مشخص شوند. در این سنسورها برای افزایش طول عمر سنسور کلر، نیاز است که الکترودهای مرجع سنسور به صورت دوره ای سرویس شوند. در این سیستم ها علاوه بر حذف هزینه هایی که مربوط به غشا و الکترولیت است، سیستم شستشوی خودکار نیز وجود دارد که سبب می شود طول عمر سنسور کلر بیشتر شود و به نوبه خود هزینه نگهداری آن کمتر می شود.
به طور کلی سنسور کلر در دو مدل ثابت و قابل حمل طراحی شده است. مدل ثابت آن در کارخانه ها استفاده می شود البته این سنسورها برای همه مکان هایی که نیاز به اندازه گیری دائمی کلر دارند مناسب هستند. این سنسورها سطح کلر موجود در آب را به صورت آنلاین و پیوسته بررسی می کنند. اینطور که بررسی ها نشان داده است سنسورهای ثابت معمولاً طول عمر و دقت بیشتری در مقایسه با سنسورهای قابل حمل دارند و از آنجایی که اطلاعات بیشتری از آنها در دسترس است شرایط نصب آنها نیز آسانتر است. مدل دیگر سنسورهای قابل حمل هستند که برای اندازه گیری تصادفی کلر استفاده می شود و در طراحی آنها از یک بخش حسگر و یک بخش نمایش میزان کلر استفاده شده است. ساختار این محصولات ساده و سبک هستند و برای حمل و نقل استفاده می شوند. همچنین شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مطالعه دوزینگ پمپ کلرزنی بپردارید.
در فرایند تصفیه آب، گندزدایی اهمیت زیادی دارد. کلر به عنوان یک گندزدا شناخته می شود به طوری که عملیات گندزدایی را به صورت کاملاً حرفه ای انجام می دهد. اینطور که بررسی ها نشان می دهد این سنسورها در فرایند توزیع آب در شبکه بسیار مهم و ضروری هستند. در شبکه توزیع آب آشامیدنی همیشه مقداری کلر آزاد در نمونه وجود خواهد داشت تا در صورت هر نوع آلاینده میکروبی به سادگی پروسه گندزدایی صورت بگیرد. از سنسور کلر برای آب آشامیدنی، استخر و پارک های آبی،صنایع غذایی و صنایع مواد شیمیایی استفاده می شود. زمانی که از این سنسورها استفاده می شود هم می توان میزان کلر آب و هم میزان PH آب را سنجید اما برای اندازه گیری PH بهتر است که سنسورهای مخصوص استفاده شود. سنسور PH هم به صورت تک کاره و هم ترکیبی عرضه می شود. از سوی دیگر سنسور کلر هیچ وابستگی به دما ندارد مثلاً در صنایع و استخرهای مختلف دمای آب متغیر است و این تغییر احتمالاً سبب تغییر رفتار مولکول می شود اما سنسور کلر به واسطه یکسری از حسگرهای مخصوص هیچ مشکلی با تغییر دما ندارد و می تواند دقت اندازه گیری خود را حفظ نماید. این سنسورها به شکلی طراحی شده اند که وابستگی به کلر مجموع ندارند. در آب دو کلر وجود دارد که مورد اول هیچ مشکلی برای آب ایجاد نمی کند اما کلر آزاد باید مورد بررسی قرار بگیرد که سنسور کلر به خوبی آن را تشخیص می دهد و مشکلی در این زمینه وجود نخواهد داشت.
یکی از موضوعاتی که در خصوص سنسور کلر مطرح است وابستگی شدید آن به جریان نمونه و فشار آن است بنابراین نیاز است که محفظه استانداردی برای آن تعبیه شود به طوری که سطح فشار و دبی به واسط رگلاتورها هماهنگ شود. این محفظه به طور کلی دارای یک سوئیچ خاص است که در صورت افت دبی آلارم داشته و می بایس فرایند کلر زنی متوقف شود این سوییچ ها مخصوصاً برای مصارف آشامیدنی گزینه بسیار مهمی هستند. معمولاً خروجی محفظه سنسورها باید به اتمسفر با حداکثر فشار یک بار متصل شوند. سنسورها نباید در تماس با کلر آبی یا تثبیت کننده ها باشند. هیچ وقفه ای نباید در منبع تغذیه آنالیزور و سنسور آن وجود داشته باشد چون در صورت وقفه زیاد نیاز به کالیبره دوباره سنسور است. سنسورها می بایست از نظر آلودگی و رسوب بررسی شوند و البته که طول عمر ممبران سنسور نیز 1 سال ارزیابی شده است . از سوی دیگر دبی مجاز می بایست در محفظه سنسور بین 30 الی 60 لیتر بر ساعت باشد. محدوده کاری سنسور نیز بین 5/5 الی 8 ارزیابی می شود. دقت شود که اگر کوچکتری حباب در داخل فضای CAP وجود داشته باشد سبب می شود که اندازه گیری دقیق نباشد و مشکلات زیادی ایجاد شود.
تا به اینجای کار در خصوص سنسور کلر صحبت شد و حالا نوبت به بررسی سنسور PH است. سنسور PH به دستگاهی گفته می شود که قرار است میزان اسیدی و قلیایی بودن محصولات را اندازه گیری کند. این سنسور مانند سنسور کلر برای صنایع غذایی و کشاورزی و آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
سنسور PH مدل های مختلفی دارد. یکی از مدل های آن با روش رنگ سنجی کار می کند. این روش به طور کلی برای تعیین Ph استفاده می شود. در این روش یک قطره از محلول روی یک اندیکاتور اسید ریخته می شود. معمولاً کاغذهای اندیکاتور Ph برای اینکار استفاده می شود. وقتی یک نمونه روی کاغذ مخصوص قرار بگیرد رنگ کاغذ دچار تغییر می دهد. نوع دیگر از سنسور PH وجود دارد که به صورت الکتریکی کار می کند این مدل از سنسورها به همراه سنسور کلر در آزمایشگاه ها استفاده می شوند و برای کار کردن با آن نیاز به مدار الکتریکی است. این مدار از یک الکترود شیشه ای و یک الکترود مرجع خارجی استفاده می کند و دارای یک ولت متر است. الکترودهای شیشه ای دارای یک سیم حامل جریان هستند که این سیم داخل محلولی که دارای Ph مشخصی است قرار می گیرد.اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر و یا قیمت پمپ کلرزن هستید میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سنسور PH نیز مانند سنسور کلر دارای دو سبک پرتابل و ثابت هستند. مدل های پرتابل بیشتر در مصارف آزمایشگاهی استفاده می شوند اما برخی از مدل ها هستند که دارای خروجی پیوسته بوده و و میزان Ph را در هر لحظه بر روی مانیتور نشان می دهند. به طور کلی در این زمینه میزان اسیدی بودن باید به شکل همزمان ارزیابی می شود. این سنسورها به طور کلی برای صنایع دارویی و غذایی و تصفیه خانه ها و آزمایشگاه های صنعتی و پزشکی استفاده می شود. در انتخاب سنسور ph نیاز است که یک سری شرایط رعایت شود. دقت سنسور یکی از مواردی است که باید پیش از خرید دستگاه سنجیده شود. همینطور نیاز است که نوع کار دستگاه و کاربرد و نحوه نصب نیز بررسی شود اینکه دستگاه قرار است پرتابل اجرا شود یا ثابت اهمیت زیادی دارد. طول کابل سنسور از دیگر موارد مهم بوده و بر اساس کیفیت سنسورها ارزیابی می شود به طور کلی می بایست موقعیت تقویت کننده آن سنجیده شود. نیاز است که کنترلر و نمایشگر اسید در مدل های قابل نصب بررسی شوند و همینطور قابلیت کالیبره کردن بسیار اهمیت دارد. دقت داشته باشید که محصول از نظر قابلیت اتصال به کامپیوتر بررسی شود. برای سنجش میزان Ph موجود در مواد مختلف نیاز است که هم شرایط اسیدی و هم بازی مایع بررسی شود. در واقع یک سری کاغذهای رنگی مخصوص استفاده می شود که تغییر رنگ آن نشان از موقعیت اسیدی و بازی است. از سوی دیگر سنسورهای Ph می توانند بر اساس موقعیتی که دستگاه دارند پیش بینی شوند. ارزیابی ها نشان می دهد که سنسور کلر و سنسور ph می توانند با هم کار کنند و بهترین عملکرد را در خصوص سیستم های آب آشامیدنی داشته باشند. البته که هر یک از این سنسورها دارای عملکرد مخصوص به خود هستند.
افرادی که در رشتههای شیمی و علوم آزمایشگاهی فعالیت داشته یا کسانی که در پالایشگاهها کار میکنند، با سنسورph آشنایی کافی دارند. سنسورph یکی از اقلام مهم آزمایشگاهی که به طور دقیق و سریع مقدار اسیدی بودن یا بازی بودن یک محلول را مشخص میکند. سنسورph البته کاربردهای دیگری نیز دارد و در صنایع مختلف کاربرد دارد. در مطالعه پیشرو تلاش میشود بهصورت مختصر در مورد سنسورph، و کاربردهای آن بحث خواهیم کرد. اگر شما هم با تا کنون با سنسورph کارکردهاید و علاقهمند هستنید در مورد آن اطلاعات بیشتری داشته باشید، پیشنهاد میکنم همراه ما باشید.
نام سنسورph که برگرفته از یک نام فرانسوی است و به معنای اندازهگیری قدرت هیدروژن است. البته که تنها وظیفه سنسورph به اینجا ختم نمیشود. سنسورph به شما پژوهشگران برای کنترل شرایط اولیه یک فرایند بسیار کارآمد است. نتیجه نهایی که با سنسورph گزارش میشود در قالب یک بازهی عددی 0-14 گزارش میشود. این اعداد میزان اسیدی یا بازی بودن محلول موردنظر را برای شما به طور دقیق مشخص میکنند. در سنسورph یک قطعه برای سنجش دما نیز تعبیه شده است و با این کار میتوان از شرایط دمایی سیال موردنظر نیز برای موارد بعدی آگاه شد.کاریز پمپ پایا مفتخر است تا تمام اطلاعات مورد نیازسنسور اکسیژن را در اختیار شما قرار دهد.
سنسور ph میتواند در مدت کوتاهی به شما اطلاعات مفیدی بدهند، اطلاعاتی که سنسورph به دست میآید بادقت بسیار بالای چند صدم یا چند هزارم به دست میآید و حتی میتواند برای کنترل یک فرایند نیز مهم باشد.
سنسورph کاربرد فراوانی در صنایع مختلف دارد. بهطورکلی میتوان گفت سنسورph در صنایع دارویی، تصفیه آب و فاضلاب، صنایع شیمیایی و خوردگی، صنایع غذایی و موارد مشابه کاربرد دارند. بهطورکلی در تمامی فرایندهای که مرتبط با واکنشهای شیمایی هستند، مقدار پیاچ یک فاکتور حیاتی است.
پروب سنسورph بسیار حساس است. پروب سنسورph باید در محلول 3mol kcl نگهداری شود. همچنین اگر در انتهای پروب سنسورph حباب مشاهده شد بهتر است که سنسور را درحالیکه به سمت پایین نگه داشتهاید، بهآرامی تکان دهید.
قبل از استفاده از این سنسور برای برسی پیاچ هر سیالی باید ابتدا به طور صحیحی کالیبره شود برای این کار باید از دو بافر با phهای مختلف استفاده کنید برای این کار مراحل زیر را انجام دهید:
پروب سنسورph را از محفظه خارج کنید و با مقداری آب مقطر شستشو دهید.
سپس این پروب را درون یک بافر با پیاچ مشخص (معمولا 4) قرار میدهیم.
منتظر می باشیم تا عدد ثابت شود.
سپس پروب را مجددا با آب مقطر شسته و با دستمالکاغذی بهآرامی خشک میکنیم.
یک بافر دیگر با پیاچ مشخص (معمولا 7) انتخاب میکنیم و با قراردادن پروب داخل آن منتظر ثابتشدن عدد خواهیم ماند.
پس از اقدامات بالا عدد نهایی روی سنسور نشاندهندهی دقت عملکرد دستگاه خواهد بود، این عدد باید بین %97 تا 99% باشد.